Kuinka sijoittaa osakemarkkinoille: Kuinka ostaa osakkeita helposti (2023)

Toimituksellinen huomautus: Forbes Advisor voi ansaita palkkion tämän sivun kumppanilinkeistä tehdystä myynnistä, mutta se ei vaikuta toimittajien mielipiteisiin tai arvioihin.

Kuinka sijoittaa osakemarkkinoille: Kuinka ostaa osakkeita helposti (1)

Pörssisijoittaminen on pitkäaikainen prosessi, joka voi auttaa sinua hallitsemaan talouttasi. Osakemarkkinoille sijoittaminen voi tuntua pelottavalta, varsinkin kun olet vasta aloittamassa, koska se voi vaikuttaa liian monimutkaiselta tai riskialtiselta. Huolellinen ymmärtäminen voi auttaa sinua pääsemään alkuun.

Kahden tärkeimmän syyn joukossa sijoittaa osakemarkkinoille ovat mahdollisuus saada korkeampaa tuottoa sijoituksellesi ja kehittää rahoituskuria. Esimerkiksi verrattuna perussäästöinstrumentteihin, kuten kiinteään talletukseen, osakkeisiin sijoittaminen on johtanut korkeampaan tuottoasteeseen viimeisen vuosikymmenen aikana. Säännölliset sijoitukset synnyttävät tavan noudattaa taloudellista kurinalaisuutta, mikä kannustaa sinua säästämään rahaa ja sijoittamaan ne huolellisesti.

Tässä on lyhyt opas, joka auttaa sinua osakemarkkinoiden sijoittamisen prosessissa.

Mikä on osakemarkkinat?

Yksinkertaisesti sanottuna osakemarkkinat ovat markkinapaikka, jossa käydään kauppaa rahoitusinstrumenteilla – ne voivat olla muun muassa osakkeita, joukkovelkakirjoja, hyödykkeitä.

Intian kaksi pääosakemarkkinaa ovat National Stock Exchange (NSE) ja Bombay Stock Exchange (BSE). NSE on ylivoimaisesti suurin, yli 90 % käteiskaupoista. On myös muita hyödykepörssejä, kuten Multi Commodity Exchange (MCX) ja Indian Energy Exchange (IEX) sähkökauppaa varten ja niin edelleen.

Intian arvopaperi- ja pörssilautakunta (SEBI) säätelee kaikkea toimintaa sekä osakemarkkinoiden toimijoita, mukaan lukien päivittäiset kaupat, kaupankäynnin kohteena olevat instrumentit ja pörssit, jotka mahdollistavat kaupankäynnin rahoitusvälineillä.

Listausyhtiöiden lisäksi nämä pörssit hallinnoivat myös indeksejä. Indeksi on osakkeiden kori, joka edustaa teemaa, olipa kyseessä sitten koko tai toimiala. Se antaa sijoittajille myös yhteisen mittarin osakemarkkinoiden kehityksestä.

Intian yleisimmät indeksit ovat NIFTY ja SENSEX. NIFTY on NSE:ssä listattu 50 parhaan osakkeen kori markkina-arvon mukaan. SENSEX on samanlainen 30 BSE:ssä listatun yrityksen indeksi.

Osakemarkkinaindeksejä käytetään yleisesti rahastonhoitajien ja muiden osakkeiden kehityksen vertailuun. Jos esimerkiksi sijoitusrahasto, joka vertailee tulostaan ​​NIFTY:hen, tuotti tänä vuonna 15 % ja NIFTY 20 %, sijoitusrahasto itse asiassa "tuotti huonommin" vertailuindeksiään. Tämä tarkoittaa, että sinun olisi ollut parempi ostaa nämä 50 NIFTY-osaketta sen sijaan, että luottaisit rahastonhoitajien asiantuntemukseen.

Kuinka sijoittaa osakemarkkinoille heinäkuussa 2023?

Et voi ostaa tai myydä suoraan osakemarkkinoilla. Tätä varten sinun on käytävä läpi välittäjät, joilla on lupa käydä kauppaa markkinoilla, tai pörssivälitysyritykset, jotka sallivat sinun käydä kauppaa heidän alustallaan. Prosessi on yksinkertainen:

 • Sijoittamisen aloittamiseksi sinun on avattava kaupankäyntitili välittäjälle tai osakevälitysalustalle. Kaupankäyntitili on paikka, jossa todellisuudessa "kaupat" tai teet osto- tai myyntitoimeksiantoja.
 • Välittäjä tai osakevälitysalusta avaa sinulle demat-tilin. Ademat tiliomistaa rahoitusarvopapereita sinun nimissäsi.
 • Nämä kaksi tiliä yhdistetään sitten pankkitiliisi.
 • Kaupankäynti- ja demat-tilin avaamiseksi sinun on toimitettava Know Your Customer (KYC) -asiakirjat, jotka sisältävät vahvistuksen viranomaisten valtuuttamilla henkilökorteilla, kuten PAN-kortilla tai Aadharilla.
 • Useimmilla välittäjillä ja välitysalustoilla on nyt online-KYC-prosessi, jonka avulla voit avata tilin muutamassa päivässä lähettämällä vahvistustietosi digitaalisesti.
 • Kun olet avannut, voit käydä kauppaa välittäjäsi tai välitysyrityksesi kanssa verkossa portaalin kautta tai offline-tilassa puheluiden kautta.

Mitä osakemarkkinoille sijoittaminen maksaa vuonna 2023?

Yleensä maksat muutaman tyyppisiä maksuja:

 • Transaktiokulut:Kaikille välittäjille maksetaan välitys, joka on palkkio, jonka he maksavat helpottaakseen kauppaa sinulle. Alennusvälittäjien tulon myötä nämä kustannukset pienenevät nopeasti. Välityksen lisäksi he keräävät jokaisesta liiketoimesta valtiolle maksettavia veroja ja maksuja, kuten arvopaperitransaktioveron (STT), SEBI-maksut, tavara- ja palveluveron (GST).
 • Demat-maksut:Vaikka välittäjäsi tai välitysalustasi avaa demat-tilisi sinulle, he eivät käytä sitä. Demat-tilejä ylläpitävät arvopaperikeskukset, kuten NSDL tai CDSL, valtion lainkäyttövallan alaisuudessa etujesi turvaamiseksi. Sinun odotetaan maksavan nimelliset vuosimaksut (yleensä välittäjäsi tai välitysalusta keräävät) tilisi ylläpitämisestä. Nämä maksut vaihtelevat 100–750 INR.
 • Verot: Maksat prosenttiosuuden sijoitustulostasi valtiolle veroina. Osakkeista, jos pidät niitä pidempään kuin vuotta, maksat pitkän aikavälin myyntivoittoveron, joka on 10 %, ja jos pidät alle vuoden, maksat lyhytaikaista myyntivoittoveroa, joka on 15 %. . Molemmat veroprosentit muuttuvat valtion perimän veron tai lisämaksun perusteella.

Instrumenttityypit, joita voit ostaa osakemarkkinoilta vuonna 2023

Tärkeimmät osakemarkkinoilla kaupankäynnin kohteena olevat rahoitusvälineet ovat:

 • Osakkeet:Yritysten myöntämä,oman pääoman osakkeitaoikeuttaa saamaan korvausvaatimuksen yhtiön osinkoina maksamaan voittoon.
 • Joukkovelkakirjat:Yritysten ja valtioiden liikkeeseen laskemat joukkovelkakirjat edustavat sijoittajan liikkeeseenlaskijalle myöntämiä lainoja. Nämä lasketaan liikkeeseen kiinteällä korolla kiinteää jaksoa varten. Siksi ne tunnetaan myös velkainstrumentteina tai korkoinstrumentteina.
 • Sijoitusrahastot:Rahoituslaitosten liikkeeseen laskemat ja ylläpitämät valuuttarahastot ovat välineitä rahan yhdistämiseen, joka sitten sijoitetaan eri rahoitusvälineisiin. Sijoitusten tuotto jaetaan sijoittajien kesken heidän omistamiensa osuuksien tai sijoitusten lukumäärän mukaan. Näitä kutsutaan "aktiivisesti" hoidetuiksi tuotteiksi, joissa rahastonhoitaja ottaa vastaan ​​pyyntöjä ostaa ja myydä puolestasi saadakseen vertailuindeksiä paremman tuoton (kuten NIFTY).
 • Exchange Traded Funds (ETF): Kasvava suosio kasvaa, ja ETF:t seuraavat pääasiassa indeksejä, kuten NIFTY tai SENSEX. Kun ostat yksikön ETF:stä, pidät osaa NIFTY:n 50 osakkeesta samassa painossa kuin NIFTY:llä. Näitä kutsutaan "passiivisiksi" tuotteiksi, jotka ovat tyypillisesti paljon halvempia kuin MF:t ja antavat sinulle saman riski- tai tuottoprofiilin kuin indeksi.
 • Johdannaiset:Johdannainen saa arvonsa kohde-etuuden tai omaisuusluokan kehityksestä. Nämä johdannaiset voivat olla hyödykkeitä, valuuttoja, osakkeita, joukkovelkakirjoja, markkinaindeksejä ja korkoja.

Erityyppiset osakkeet sijoitettaviksi vuonna 2023

Kun tutkit osakkeita tai MF:itä, törmäät termiin "markkina-arvo". Markkina-arvo tai markkina-arvo on 100 % yrityksen arvo. Yksinkertaisesti sanottuna, jos yrityksen markkina-arvo on 10 000 INR, se tarkoittaa, kuinka paljon rahaa maksaisit ostaa kaikki yhtiön osakkeet.

Markkina-arvoon perustuen on olemassa kolmenlaisia ​​osakkeiden luokittelua. Tämä on tärkeää tietää, koska monet sijoitusrahastot ja ETF:t luokitellaan niiden markkina-arvojen perusteella.

 • Isokokoiset osakkeet:SEBI määrittelee suuret yhtiöt 100 suurimmaksi osakkeeksi markkina-arvojen mukaan. Nämä yritykset ovat liikevaihdoltaan maan suurimpia, vakiintuneita ja yleensä markkinajohtajia omilla toimialoillaan. Näitä pidetään vähiten riskialttiina, mutta ne eivät välttämättä kasva yhtä nopeasti kuin keski- tai pienikokoiset osakkeet. Mutta ne voivat tarjota korkeampia osinkoja ja turvallisen pääomareservin pitkällä aikavälillä.
 • Mid cap -osakkeet:SEBI määrittelee keskisuuret yhtiöt osakkeiksi, jotka ovat markkina-arvoltaan 101-250 kärjessä. Tämä tarkoittaa yleensä yrityksiä, joiden markkina-arvo on 8 000 INR - 25 000 INR. Nämä yritykset ovat pienempiä kuin suuret yhtiöt, ne pystyvät kasvamaan nopeammin ja voivat hajottaa suuren yrityksen tai kasvaa suureksi yhtiöksi. Niitä pidetään riskialttiimpina kuin suuria yhtiöitä, mutta pienempiä riskejä verrattuna pieniin yhtiöihin.
 • Small cap -osakkeet:SEBI:n mukaan kaikki osakkeet, jotka ovat sijoittuneet 251 parhaan joukkoon tai sitä alempana markkina-arvon mukaan, ovat pieniä. Nämä ovat pienten yritysten osakkeita ja ovat usein erittäin epävakaita. Verrattuna kahteen muuhun, näitä pidetään melko riskialttiina, mutta niillä on mahdollisuus saada suurempi tuotto.Small cap osakkeetovat myös vähemmän "nestemäisiä", mikä tarkoittaa, että näille osakkeille ei ole yhtä paljon ostajia ja myyjiä kuin suurille yhtiöille.

Osakkeet luokitellaan markkina-arvon lisäksi toimialan mukaan, kuinka paljon ne maksavat osinkoa, kuinka nopeasti ne kasvavat.

Kuinka tietää, mitkä osakkeet kannattaa ostaa

 • Päätä riskinhalustasi

  Riskinhalu on riskin määrä, jonka voit kestää. Useita riskinottohalukkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat sijoituksen aikajana, ikä, tavoite ja pääoma. Toinen tärkeä muistamisen arvoinen muuttuja on nykyiset velkasi. Jos esimerkiksi olet perheesi ainoa tienaava jäsen, olet vähemmän taipuvainen ottamaan riskejä. Täällä salkussasi saattaa olla enemmän velkaa, suuria osakkeita.

  Toisaalta, jos olet nuorempi, ilman huollettavia, sinulla voi olla korkea riskinottohalu. Tämä voi mahdollistaa suuremman altistumisen osakkeille verrattuna velkaan. Jopa osakkeiden sisällä saatat pystyä sijoittamaan pienempiin yhtiöihin, jotka ovat korkeamman riskin osakkeita. Lähtökohtana on tehdä valinta pitäen mielessä, että riski ja palkkio kulkevat käsi kädessä.

 • Sijoita säännöllisesti

  Nyt kun sinulla on ademat tili, sinun on varattava varoja säännöllisiin sijoituksiin. Aseta henkilökohtainen budjetti, seuraa kulujasi ja katso, kuinka paljon voit varata. Paras tapa sijoittaa markkinoille on käyttää SystematicInvestment Plan (SIP). SIP sijoittaa saman summan rahaa joka kuukausi esimerkiksi sijoitusrahastoon. Näin voit laskea eri markkinatasojen keskiarvon, ylläpitää hyviä sijoitustottumuksia ja kasvattaa sijoituksiasi hitaasti, kun saat itseluottamusta.

 • Rakenna monipuolinen portfolio

  Perussääntö minkä tahansa portfolion rakentamisessa onsijoittaa monipuoliseen omaisuuteen. Tämä johtuu siitä, että se minimoi vaikutuksen, jos tietty omaisuus toimii huonosti. Hajautus ulottuu omaisuusluokkaan, toimialaan ja suhdanteisiin. Saattaa olla houkuttelevaa pysäköidä kaikki rahasi alalle, joka on nousussa. Mutta on aina parempi jakaa toimialojen kesken, tasapainottamalla markkina-arvojen altistumista ja tasoittaa osakkeiden riskiä vakailla, mutta alhaisemman tuoton joukkovelkakirjoilla. Lopuksi käytä SIP:itä varmistaaksesi, että olet sijoittanut arvopapereihin eri markkinasykleissä.

 • Tasapainota portfoliosi uudelleen

  Kun prioriteettisi muuttuvat ajan myötä, myös portfoliosi on muututtava heijastamaan tätä. Sinun on tasapainotettava salkkusi parin vuosineljänneksen välein varmistaaksesi, ettet ole yli- tai alialtistettu millekään osakkeelle tai omaisuusluokalle. Tämä on myös välttämätöntä, kun vanhenet ja prioriteettisi muuttuvat. Haluat ehkä pienentää riskejäsi esimerkiksi perheen perustamisen tai eläkeiän lähestyessä.

Bottom Line

Osakemarkkinoille voi sijoittaa kuka tahansa. Se on elämäntaito, jota pitää hioa ja kuten kaikki hyvät asiat, se vaatii hieman kärsivällisyyttä, aikaa ja opiskelua. Harkitulla investoinnilla voit saada rahasi toimimaan hyväksesi ja saavuttaa tavoitteesi ja unelmasi.

Forbes Advisorissa annetut tiedot ovat vain koulutustarkoituksiin. Taloudellinen tilanteesi on ainutlaatuinen, ja tarkastelemamme tuotteet ja palvelut eivät välttämättä sovi olosuhteisiisi. Emme tarjoa taloudellisia neuvonta-, neuvonta- tai välityspalveluita, emmekä suosittele tai neuvoja yksityishenkilöitä tai ostamaan tai myymään tiettyjä osakkeita tai arvopapereita. Suorituskykytiedot ovat saattaneet muuttua julkaisun jälkeen. Aiempi kehitys ei kerro tulevista tuloksista.

Forbes Advisor noudattaa tiukkoja toimituksellisia eheysstandardeja. Tietojemme mukaan kaikki sisältö on oikeaa julkaisupäivänä, vaikka tässä esitetyt tarjoukset eivät ehkä ole enää saatavilla. Esitetyt mielipiteet ovat vain kirjoittajan omia, eivätkä kumppanimme ole toimittaneet, hyväksyneet tai muuten tukeneet niitä.

Kanika AgarwalOsallistuja

Kanika Agarrwal on yksi Upside AI:n perustajista, fintech-start-upista, joka keskittyy koneoppimisen käyttöön sijoitussektorilla. Kanika on Chartered Accountant, CFA:n peruskirjan haltija ja kaupasta valmistunut Mumbain yliopistosta. Hänellä on yli 11 vuoden kokemus rahoituksesta ja sijoittamisesta.

Aashika JainToimittaja

Aashika on Forbes Advisorin Intian toimittaja. Hänen 15-vuotinen työ- ja talousjournalismityönsä on saanut hänet raportoimaan, kirjoittamaan, editoimaan ja johtamaan tiimejä julkisista, yksityisistä ja henkilökohtaisista investoinneista sekä Intiassa että ulkomailla. Hän on aiemmin työskennellyt CNBC-TV18:lla, Thomson Reutersilla, The Economic Timesilla ja Entrepreneurilla.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 30/12/2023

Views: 5877

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.