Miksi Nike on niin menestyvä? Niken historia | Niken markkinointistrategia (2023)

Jatka lukemista..

Miksi Nike on niin menestynyt? Yrityksellä, joka on allekirjoittanut elinikäisen sopimuksen Ronaldon kanssa, on oltava jotain hihassaan menestyäkseen. Puhumme siitä, mitä markkinointistrategiaa Nike noudattaa tuodakseen niin paljon liiketoimintaa. Nike on maailmankuulu kenkien valmistaja, joka valmistaa maailmanluokan kenkiä erityisesti urheilijoille ympäri maailmaa. Tutustu Niken historiaan ja siihen, kuinka se valloitti suuren osan markkinoista.

Niken swoosh hallitsee jalkineteollisuutta. Tämä kiistaton kenttätitaani on noussut korkean profiilin julkkisten suositusten, sulavien suunnittelukonseptien ja onnistuneiden PR-kampanjoiden ansiosta. MuttaLeBron James',Tiikeri Woods', jaMichael Jordaninmerkkejä ei näkynyt missään. Tietää nykyhetkestäNIKE, on ensin ymmärrettävä tarina, joka sai alkunsa itse kuvaillusta tavallisesta ratajuoksijasta suoraan yliopistosta ja valmentajasta, joka on kiinnittynyt nopeuden ja suunnittelun suhteeseen.

Miksi Nike on niin menestyvä?Niken historia | Niken markkinointistrategia

Niken historia

Niken alkuperä voidaan jäljittää vuoteen 1964, Blue Ribbon Sportsiin.Phil Knightoli äskettäin valmistunut Oregonin yliopistosta, ja hänen mukanaan oli työskentely Stanfordissa MBA-tutkinnolla, minkä jälkeen hän sai kaksi keskeistä kokemusta, jotka muovasivat hänen tulevaisuuttaan.

Hän juoksi Oregonin yliopiston yleisurheilujoukkueeseen, joka esitteli hänet heidän mentorilleen,Bill Bowerman. Kovan kilpailukyvyn lisäksi Bowerman oli pakkomielle juoksukenkiensä optimointiin ja kokeili jatkuvasti erilaisia ​​malleja saatuaan tietoa paikalliselta suutarina. Nike väittää, että Knight oli ensimmäinen fuksi, joka kokeili Bowermanin kenkiä. Bowerman tarjoutui ottamaan yhden kengistään ja korjaamaan ne omalla suunnittelullaan. Hän näki hänet turvallisena ja merkityksettömänä juoksijana, joka testasi kenkiään. Knight hyväksyi tarjouksen, ja kenkien väitettiin toimineen niin hyvin, että hänen tiiminsä jäsenOtis Davisotti ne ja käytti niitä voittaakseen kultaa 400 metrin juoksussa vuoden 1960 olympialaisissa. Otis Davis väittää edelleen, että Bowerman teki kengät hänelle.

Valmistuttuaan Oregonin yliopistosta Knight osallistui Stanfordin MBA-ohjelmaan, jossa hän kirjoitti paperin, jossa ehdotettiin lenkkikenkien tuotannon siirtämistä Saksasta Japaniin, missä työvoima oli halvempaa. Knightilla oli tilaisuus toteuttaa tämä suunnitelma Japanin-matkalla heti valmistuttuaan vuonna 1962. Hän teki sopimuksen ryhmän japanilaisten yritysten omistajien kanssa maan suosituiden Tiger-kenkien myymisestä Yhdysvalloissa.

Valmentaja Bowerman, joka oli pitkään uskonut, että vaikka saksalaiset kengät olivat markkinoiden parhaat, ne eivät olleet liian erikoisia uudelleenluotavaksi tai jopa parantamiseksi, tuki Knightin hanketta ja teki 50-50 liikesopimuksen heidän uuden yrityksensä, Bluen, hallussapidosta. Ribbon Sports, joka perustettiin 25. tammikuuta 1964 Eugenessa, Oregonissa. Knight aloitti vesitestauksen maahantuoduille kengilleen Blue Ribbon Sportsin perustamisen jälkeen ja myi ne aluksi pois ajoneuvostaan ​​palattuaan Yhdysvaltoihin. Nopeasti kävi selväksi, että näille halvemmille mutta silti laadukkaille vaihtoehtoisille vaihtoehdoille on olemassa markkinat markkinoilla hallitseville Adidasille (ADDYY) ja Pumas (PIMSY). Bowerman, joka oli aina kekseliäs, ehdotti vuonna 1965 Tiger-kenkäyritykselle vaihtoehtoista kenkäsuunnittelua, jolla pyrittiin tarjoamaan riittävää tukea urheilijoille pehmustetulla sisäpohjalla, pehmeällä sienellä olevalla neopreenillä jalkaterässä ja kantapään yläosassa sekä kovaa sienikumia keskellä. kantapää ja kiinteä kumipohja.

Tämä muotoilu olisi sekä valtava menestys että kiistan lähde Blue Ribbonin ja sen japanilaisen toimittajan välillä. Tiger Cortez julkaistiin vuonna 1967 ja siitä tuli nopeasti hitti mukavan, kestävän ja tyylikkään muotoilunsa ansiosta. Pian Tigerin ja Blue Ribbonin suhde rapautui, kun Tiger kertoi Blue Ribbonin yrittäneen myydä Nike-nimisen Tiger Cortez -kengän kopiota.

Tigerin eron jälkeen Blue ribbon nimesi nyt itsensä uudelleen. Se otti Niken vaipan ja lanseerasi itsensä uudelleen markkinoille.

Carolyn Davis, Portland State Universityn suunnitteluopiskelija, otettiin yhteyttä luonnosten toimittamiseksi. Phil Knight valitsi vastahakoisesti swoosh-mallin sanoen: "No, en rakasta sitä, mutta ehkä se kasvaa minuun." Davis laskutti 2 dollaria tunnilta ja sai 35 dollaria logosta. Phil Knight, joka oli ilmeisesti tullut logoon, isännöi Davidsonille juhlia vuonna 1983 ja antoi hänelle 500 osaketta, joiden arvoksi arvioitiin noin miljoona dollaria tänään.

Pian Knight julkaisi vohveliharjoituskengät. Tämä kenkä oli valtava menestys Nikelle, ensimmäinen monista yrityksen alkuaikoina, mikä johti sen vuoden 1980 listautumiseen, mikä teki Phil Knightista välittömästi miljonäärin 178 miljoonan dollarin omistusosuudella.

Nike ja sen markkinointistrategia

Nykyään Nike on yksi tunnetuimmista kenkäbrändeistä markkinointistrategiansa ansiosta.Niken markkinointistrategiavaikuttaa voimakkaasti siihen, miten Nike eroaa muista kenkämarkkinoiden kilpailijoista. Katsotaanpa markkinointistrategiaa, jota Nike käytti markkina-asemansa vahvistamiseen ja ylläpitämiseen.

Nike yrittää aina sijoittaa tuotteensa erittäin huolellisesti

Harkitse Nikeä hetki ja kerro minulle ensimmäinen termi kuvaamaan tämän merkin kenkiä, jotka voit helposti tunnistaa "urheilukenkiksi". Mitä vahvempi brändi, sitä nopeammin ihmiset voivat yhdistää sen erottuvaan ominaisuuteen tai tuotteeseen.

Nikellä on erillinen luonne urheiluvaatebrändinä, jota se on rakentanut ajan mittaan monipuolisilla markkinointistrategioilla. Niissä kaikissa on kuitenkin yksi komponentti, jolla on kriittinen rooli, ja se on tuotteen asemointi. Niken segmentteihin kuuluvat ammattiurheilijat, urheilijat ja ihmiset, jotka haluavat elää urheilullista tai terveellistä elämäntapaa. Näillä markkinoilla on potentiaalia, ja kuluttajien tulee olla tosissaan ostosten tekemisessä.

Nike on asettanut itsensä kenkäyritykseksi, joka on tarkoitettu vain urheilijoille.

Nike ei myy upeita tuotteita, se myy koskettavia tarinoita

Et voi kiistää, että Nike on yliherrojen mestari tarinankerronnoissa. Kuka voi motivoida ja innostaa tavallisia ihmisiä jatkamaan sprinttiä ja harjoittelua saavuttaakseen hyvinvointi- tai urheilutavoitteensa? Nike on tehnyt tätä alusta alkaen. Sen perustajat saattoivat kertoa aitoja tarinoita, koska he olivat urheilijoita.

Kun Bill Bowerman ehdotti ensimmäisen kerran ajatusta yrittää myydä lisää kenkiä markkinoille, hän tiesi, että hänen oli kerrottava tarina. Hän kirjoitti tarinan kätevästi omille hyödykkeilleen ja oli yhteydessä yleisöön, koska hän oli yleisurheiluvalmentaja. Hänen tehtävänsä, kuten brändin tuolloin, olisi voinut olla "kenkien luominen urheilijoille".

Lähes 50 vuoden ajan Nike, upea tarinankertoja, on luonut yhteenkuuluvuuden tunteen kaikille asiakkailleen. Niken asiakkaiden tulee olla tietoisia vahvuuksistaan ​​ja kasvattaa kunnianhimoaan tullakseen vahvemmiksi, nopeammaksi ja suuremmaksi.

Nike hyödyntää sosiaalisen median markkinoinnin voimaa erittäin hyvin

Koska monet Niken asiakkaat ovat sosiaalisen median käyttäjiä, brändi ymmärsi, että on tärkeää tavoittaa yleisö sosiaalisten verkostojen kautta ja saada bränditietoisuus mahdollisimman pian.

Selaa Niken sosiaalisen median profiileja nähdäksesi kuinka tehokas brändistä on tullut. 138 miljoonaa Instagram-seuraajaa ja 8,3 miljoonaa Twitter-seuraajaa (kaksi seuratuinta aktiivista kanavaa). Näet täydellisesti yhteensopivia ääniä ja toimintoja, joista Nike puhuu ja myös tekee.

Niken, nuorempaa sukupolvea palvelevan yrityksen, on sisällytettävä sosiaalinen media markkinointistrategiaansa.

Nike varmistaa, että verkko-ostaminen on vaivatonta ja jännittävää

Syyskuussa 2020 Niken verkkomyynnin osuus oli yli puolet kokonaistuloista. Ennen Covid-19-pandemiaa merkki ennusti vain 30 prosentin kasvua vuoteen 2023 mennessä. Kriisi on selvästi nopeuttanut Niken verkkokauppastrategian kehitystä.

Kuinka Nike on opastanut asiakkaitaan menestyksekkäästi heidän verkkokaupoissaan? Löysimme tehokkaita Niken verkkokauppataktiikoita analysoimalla yrityksen verkkokauppastrategiaa.

 • Heidän verkkosivujensa suunnittelu on rohkea.
 • Heillä on älykkäitä tuotesuosituksia.
 • Tuotesuodatus on yksityiskohtainen, looginen ja hyödyllinen.
 • Seurantasähköpostit on asetettu taitavasti.

Lue myös: 7 Eettiset jalkineet kesäksi

Nike käyttää mainontaan yli 3 miljardia dollaria vuodessa

Nike mainostaa tuotteitaan sponsorointikumppanuuksilla julkkisten, ammatti- ja korkeakouluurheilijoiden kanssa. Ilie Natase, romanialainen tennispelaaja, oliNiken ensimmäinen urheilijatukemaan tuotteitaan. Nike harjoitti myös markkinointia historiansa alussa. Nike keskittyy tällä hetkellä sponsorointiin, verkkomarkkinointiin, sähköpostimarkkinointiin ja multimediamarkkinointikampanjoihin.

Jotkut Niken sponsoroinnista ovat:

 • Golf - Tiger Woods

 • Koripallo - Michael Jordan, Lebron James ja Kobe Bryant

 • Baseball - Albert Pujols ja Joe Mauer

 • Jääkiekko - Alex Ovetshkin

 • Jalkapallo - Ronaldinho ja Cristiano Ronaldo

 • Tennis - Roger Federer ja Serena Williams

 • Jalkapallo - Peyton Manning, Drew Brees, Eli Manning ja Joe Flacco

Nike julkaisi ensimmäisen mainoksensa vuonna 1982. Nike on saanut useita tunnustuksia mainonnastaan ​​(Emmy-palkinto kahdesti parhaasta mainoksesta ja Vuoden mainostaja vuosina 1994 ja 2003).

Kuinka Nike käsittelee kilpailua?

Nike menestyy ja ylittää kilpailun ansiosta "Brändit pitävätAdidas ja Under Armourkaikki tekevät uusia asioita", Poser sanoo nykyisistä analyytikoista."Kun Niken kilpailijat tekevät paljon, Nike reagoi vielä paremmin."Kun mitään ei tapahdu, Nike johtaa pakkausta, mutta se ei ole yhtä innovatiivinen – kiireellisyys ei ole siinä. Oletko koskaan mennyt loistavaan ravintolaan, kun se on täysin tyhjä ja palvelu on kauheaa? Ja sitten palata samaan ravintolaan, kun se on täynnä ja palvelu on erinomaista? Kun sinua työnnetään, olet kiireinen, kiireinen ja teet kaiken paremmin.

Nike säilyttää kilpailuedun

Esimerkiksi Nike perusti verkkosivustonsa (1999) ennen kilpailijoitaan: Foot Lockeria (avattiin vuonna 2000) ja Adidasta (2006 avattu verkkosivusto). Adidas on 7 vuotta edellä tätä. Mainitaan myös, että se voi näkyä Internet-myyntitiedoissa - Niken myynti oli yli neljä kertaa Adidaksen myynti vuonna 2011. Nike oli yksi ensimmäisistä urheilubrändeistä, jotka käyttivät sosiaalista mediaa. Nike pyrkii myös pysymään kilpailijoidensa edellä teknologisilla läpimurroilla tuotteissaan (eli itse nauhoitettavissa kengissä). Kilpailun edellä pysyminen edellyttää erinomaista suunnittelua. Nike on asiantuntija tässä. Harkitse strategiapohjan luomista kilpailuympäristöllesi, jos haluat tehdä saman.

Nike tekee yhteistyötä eri urheilulajien kanssa

Nike ja olympialaiset

Nikeä tuomittiin, koska siitä ei tullut olympiasponsoria vuonna 1996, vaan se investoi urheilijoiden sponsorointiin ja Nike Centeriin välittömästi urheilukylän ulkopuolella, mikä loukkasi Adidaksen kaltaisia ​​kilpailijoita, jotka maksoivat yli 50 miljoonaa dollaria tullakseen viralliseksi sponsoriksi. Niken kultaiset lenkkarit olympiaurheilija Michael Johnsonille olivat yrityksen suunniteltu markkinointiliike. Nike käytti useita innovatiivisia markkinointistrategioita vihjatakseen olympialaisista, mutta ei koskaan maininnut sitä kampanjassa. 38 Tällaisia ​​markkinointistrategioita käyttäviin yrityksiin sovelletaan nyt tiukempia säännöksiä. Tämän seurauksena Nike oli Rion olympialaisten virallinen sponsori vuonna 2016.

Nike voitti olympialaiset yhdysvaltalaisille kilpailijoille, jotka käyttivät kenkiä vuonna 2016.

FIFA ja Nike

Nike on ollut FIFA-sponsori joinakin vuosina, kun taas Adidas on ollut sponsorina joinakin vuosina. Silti, vaikka Nike ei olisi sponsoreita, se löytää luovia tapoja mainostaa brändiään. "Nielsen Company tutki Internet-blogeja, ilmoitustauluja ja sosiaalisen verkostoitumisen sivustoja ja havaitsi, että urheilukenkiä ja -vaatteita valmistava yritys (Nike) liittyi useammin MM-kisoihin kuin mikään turnauksen virallisista kumppaneista ja sponsoreista", vuoden 2010 mukaan. raportti. Nike hyötyy brändinsä ja tuotteensa mainostamisesta ilman, että hänen tarvitsee maksaa sponsorikuluja. Nike sai epäsuotuisaa lehdistöä FIFA-skandaalin jälkeen vuonna 2015. Alla olevassa kuvassa on kolme suurta yritystä ja kuinka tapaus vaikutti niiden brändeihin. Lahjonta ja huumeisiin liittyvät väitteet olivat osa tapausta.

Nike ja NFL

Nike allekirjoitti viiden vuoden järjestelyn NFL:n kanssa vuonna 2012. Nike jatkoi sopimustaan ​​NFL:n kanssa kolmella lisävuodella ilman huutokauppaa vuonna 2015, mikä joidenkin mielestä oli yrityksen viisas päätös.

Nike ja NBA

Adidas lopetti vaatteiden ja pelipaitojen yhteistyön NBA:n kanssa vuonna 2015. Nikellä on kahdeksan vuoden yhteistyö NBA:n kanssa pelipaitojen ja -varusteiden toimittamisesta vuodesta 2017/2018 alkaen. Kuten alla näkyy, Nike on myös käyttänyt mainoksissaan ja tavaroissaan keskeisiä NBA- ja WNBA-pelaajia (eli Jordan-linja). Nike on tuomassa ensimmäisen NBA:han, sillä univormuissa ei ole koskaan ollut yrityslogoa.

Johtopäätös

Niken markkinastrategiat ovat hyvin suunniteltuja. Se ei vain puhu, vaan myös tekee asioita. Siksi tunnuslause "Just Do It" sopii täydellisesti brändiin. Toivomme, että teimme oikeutta tuotemerkin kanssa, ja tällä artikkelilla on arvoa lukijoillemme. Voit kokeilla ja soveltaa Niken markkinointistrategioita yritykseesi ja nähdä kasvun pian.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated: 22/01/2024

Views: 6251

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.