Osakkeiden käytön aloittaminen (2023)

Historiallisesti osakkeisiin sijoittaminen on onnistunut paremmin kuin joukkolainoihin sijoittaminen,valtion velkasitoumuksia, kultaa tai käteistä pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä yksi tai useampi muu omaisuus voi menestyä osakkeita paremmin, mutta kaiken kaikkiaan osakkeet ovat historiallisesti olleet voittopolku.

On kuitenkin niin monia tapoja sijoittaa osakkeisiin. Kun valitset yksittäisten osakkeiden, sijoitusrahastojen, indeksirahastojen taiETF:t- kotimainen tai ulkomainen,sijoittajat voivat tuntea itsensä ylikuormituiksimonilla erilaisilla valinnoilla.

Avaimet takeawayt

 • Osakesijoitukset ovat historiallisesti menestyneet muita sijoituksia paremmin, kuten joukkovelkakirjalainoihin, käteiseen, kultaan tai valtion velkasitoumuksiin tehdyt sijoitukset.
 • On tärkeää arvioida riskinsietokykysi ennen kuin päätät sijoittaa osakkeisiin.
 • Sinun tulee varmistaa, että sinulla on tarpeeksi aikaa hallita ja seurata varastojasi oikein.
 • Hajautus voi olla erinomainen tapa vähentää osakesijoitusten riskiä.
 • Jos tarvitset apua sijoitusasioissa, ota yhteyttä välittäjään joko verkossa tai paikallisessa toimistossa.

Riskin ottajana oleminen

Saatat olla innokas aloittamaan, jotta sinäkin voit saada positiivista tuottoa, mutta pohdi muutamia yksinkertaisia ​​kysymyksiä: Millainen ihminen olet? Oletko riskinotto, valmis heittämään rahaa ansaitaksesi paljon rahaa, vai haluaisitko mieluummin "varmemman" asian? Mikä olisi todennäköinen vastauksesi yhden osakkeen 10 prosentin pudotukseen yhdessä päivässä tai 35 prosentin pudotukseen muutaman viikon aikana? Myisitkö kaiken paniikissa?

Vastaukset näihin ja vastaaviin kysymyksiin voivat johtaa erityyppisten osakesijoitusten pohtimiseen, kuten keskinäiseen taiindeksirahastotyksittäisiin osakkeisiin verrattuna. Jos et halua ottaa riskejä, mutta haluat silti sijoittaa osakkeisiin, paras vaihtoehto saattaa ollayhteiset varattai indeksirahastot – molemmat ovat hyvin hajautettuja ja sisältävät erilaisia ​​osakkeita. Tämä vähentää riskiä eikä vaadi yksittäistä varastotutkimusta.

Ennen kuin teet merkittäviä osakesijoituspäätöksiä, on tärkeää olla tietoinen sekä omasta henkilökohtaisesta riskialttiudestasi että erilaisista osakesijoitusten tyyleistä.

Aikasitoumus

Pitäisikö sinun sijoittaa rahastoihin, osakkeisiin vai molempiin? Vastaus riippuu siitä, kuinka paljon aikaa voit käyttää. Sijoitus- tai indeksirahastojen huolellinen valinta antaa sinun sijoittaa rahasi ja jättää osakkeiden valinnan kovan työn huoleksirahastonhoitajat. Indeksirahastot ovat vieläkin yksinkertaisempia, koska ne liikkuvat ylös tai alas sen mukaan, minkä tyyppistä indeksiä ne on suunniteltu seuraamaan.

Yksittäisten osakesijoitusten tekeminen vie eniten aikaa, koska se vaatii johtopäätöksiä, tuloja ja tulevaisuudennäkymiä. Sijoittajana yrität erottaa rahaa tuottavat osakkeet ja taloudelliset katastrofit. Sinun on tiedettävä, mitä he tekevät, kuinka he ansaitsevat rahansa, riskit, tulevaisuudennäkymät ja paljon muuta.

Siksi kysy itseltäsi, kuinka paljon aikaa sinulla on sijoittamiseen. Oletko valmis käyttämään pari tuntia viikossa tai enemmän lukeaksesi eri yrityksistä, vai onko elämäsi vain liian kiireistä varataksesi sitä aikaa? Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on taito, jonka kehittyminen, kuten kaikki muutkin, vie aikaa.

Monipuolista portfoliosi

On parasta omistaa erilaisia ​​sijoituksia tai omaisuutta, jota kutsutaan hajauttamiseksi. Älä esimerkiksi laita kaikkia rahojasi pieniin bioteknologiayrityksiin. Kyllä, mahdollinen voitto voi olla suuri, mutta mitä tapahtuu, jos nämä osakkeet laskevat nopeasti, kunFood and Drug Administration (FDA)alkaa hylätä suuremman prosenttiosuuden uusia lääkkeitä? Koko salkkusi vaikuttaisi negatiivisesti.

On parempi olla hajautettu useille eri aloille, kuten kiinteistöalalle (akiinteistösijoitusrahastoon yksi mahdollisuus), kulutushyödykkeet, hyödykkeet, vakuutukset jne. sen sijaan, että keskitytään yhteen tai kahteen. Harkitse monipuolistamistaomaisuusluokatsekä pitämällä rahaa joukkovelkakirjoissa ja käteisessä sen sijaan, että sijoitetaan 100 % osakkeisiin. Se, kuinka paljon sinulla on näillä eri aloilla ja luokissa, on sinun päätettävissäsi, mutta laajemmin sijoittaminen vähentää riskiä menettää se kaikki kerralla.

Portfolio aloittelijoille

Jos olet vasta aloittamassa, harkitse vakavasti suurimman osan rahoistasi sijoittamista muutamaan indeksirahastoon, kuten laajoja markkinoita seuraaviin rahastoihin, kuten S&P 500, ja rahastoon, joka tarjoaa jonkin verran kansainvälistä näkyvyyttä. Toisen indeksirahaston lisääminen, joka seuraa pieniä yrityksiä, kuten Russell 2000, lisäisi tuottoa, mutta lisäisi riskiä.

Tarjoaa eri indeksirahastoista koostuva salkkumonipuolistaminen, joka tarjoaa tasaisemman suorituskyvyn suurille yrityksille ja ylösalaisin sekä kansainvälisten yritysten ettäpienet korkit.

Osakesalkun rakentaminen

Jos sijoitat yksittäisiin osakkeisiin, 12–20 hyvin valitun osakkeen salkku tarjoaa sinulle riittävän hajauttamisen, mutta ei kuitenkaan liian monilla yrityksillä, joita voit seurata ja tutkia. Sinun on kuitenkin varmistettava, että ymmärrät täysin jokaisen yrityksen, sen liiketoiminnasta riskeihin. Jos aiot sijoittaa vain osakkeisiin, jaa varat eri puolillealoillakuten terveydenhuolto, teknologia, pienyhtiöt ja suuret yhtiöt.

Jos sinulla ei ole aikaa tai halua valita useita osakkeita, harkitse sijoittamista indeksirahastojen ja yksittäisten osakkeiden sekoitukseen. Toinen näkökohta, varsinkin jos aloitat rajoitetuilla varoilla, on se, että sijoittaminen 12–20 osakkeeseen ei ehkä ole mahdollista. Siksi suurimman osan rahoistasi rahastoissa tarjoaisi vakaan tuoton, jonka ne yleensä tuottavat.

Etsi välittäjä

Kun olet määrittänyt salkkusi muodon, on aika sijoittaa. Löydävälittäjäolet tyytyväinen, joko verkossa tai paikallisessa toimistossa. Soita ja keskustele tämän henkilön kanssa tarvittaessa. Täytä sitten paperit, talleta rahaa ja avaa tili.

Kun olet päättänyt, mitä ostaa – älä osta kaikkea kerralla – siirry hitaasti kauttadollarin kustannusten keskiarvo (DCA). Entä jos sijoittaisit kaikki rahasi juuri ennen markkinoiden laskusuhdannetta? Nopeasti miinuksella oleminen ei auta paljoakaan itseluottamuksellesi. Suunnittele useiden kuukausien sijoittaminen kaiken rahasi minimoimiseksimarkkinoiden ajoitusriski. Muista lopuksi varata joka viikko aikaa tarkastellaksesi tai seurataksesi sijoituksesi uutisia.

Roboadvisorin käytön edut ja haitat

Yksi viimeisimmistä innovaatioista, jonka avulla tavalliset ihmiset voivat aloittaa osakesijoittamisen, on ns.roboadvisors." Nämä ovat digitaalisia alustoja, jotka automatisoivat portfolio- ja kauppapäätökset käyttäjien puolesta mobiilisovelluksen tai verkkokäyttöliittymän kautta. Noudattamalla vakiintuneita kaavoja, kutenModerni portfolioteoria(MPT), roboadvisors-algoritmit optimoivat salkun allokoinnin aikahorisontin ja riskinsietokyvyn perusteella, jolloin käyttäjät voivat yksinkertaisesti määrittää sen ja unohtaa sen. Tämä automaatio ei tarkoita vain optimaalista sijoitusstrategiaa, vaan myös kustannussäästöjä: monet roboadvisors veloittaa paljon vähemmän kuin inhimillinen neuvonantaja, ja heillä on usein erittäin alhaiset vähimmäisinvestointisummat aloittamiseen.

Tietysti automaatio merkitsee myös salkun päätösten hallinnasta luopumista ja voi minimoida ihmiskontakteja tai henkilökohtaisia ​​kosketuksia, joita henkilö saa hallita rahojasi. Jos haluat ostaa kuuman osakkeen tai listautumisannin osakkeita, lykätä osakkeita tai jos haluat myydä osto-optioita jotakin omistusta vastaan, roboadvisor ei salli sinun tehdä tätä. Silti useimmille uusille sijoittajille nämä spekulatiiviset tai korkeamman riskin strategiat eivät välttämättä ole sopivia, joten indeksoitua sijoitusstrategiaa noudattava roboadvisor voisi olla parempi valinta.

Plussat

 • Alhaiset kustannukset ja alhaiset minimit alkuun

 • Noudattaa tyypillisesti indeksointistrategioita, jotka sopivat parhaiten useimmille pitkäaikaisille sijoittajille

 • Automatisointi eliminoi inhimilliset virheet ja pystyy jatkuvasti valvomaan portfolioita

 • Laajentuva valikoima vaihtoehtoja, kuten ESG-painotteiset portfoliot

Haittoja

 • Vähentynyt henkilökohtainen kosketus tai ihmisten välinen vuorovaikutus

 • Hyvin vähän valvontaa salkun tai kaupankäyntipäätöksiin

 • Rajoitetut sijoitusmahdollisuudet; ei voi käydä kauppaa mitä haluaa

Tee portfolion muutoksia säännöllisesti

Kun kokemuksesi kasvaa, sinunomaisuuden allokointipäätökset todennäköisesti muuttuvat. Voit muokata salkkuasi säännöllisesti, esimerkiksi joka vuosi – myymällä osan sijoituksesta ja ostamalla lisää toista. Voit myös muokata salkkuasi lisäämällä lisävaroja niille alueille, joilla haluat lisätä näkyvyyttä.

Näitä lisävaroja voidaan käyttää omistamiesi arvopapereiden määrän kasvattamiseen tai niitä voidaan lisätä olemassa oleviin omistuksiin. Tee tämä säännöllisesti, ja ennen kuin huomaat sen, sinulla on huomattava salkku, joka auttaa rahoittamaan sinuaeläkkeelle siirtyminen, maksaa toisesta kodista tai saavuttaa mitkä tahansa taloudelliset tavoitteet, jotka asetit aloittaessasi sijoitusmatkasi.

Osakkeiden käytön aloittaminen usein kysytyissä kysymyksissä

Kuinka paljon rahaa tarvitsen sijoittamisen aloittamiseen?

Nykyään useimmat yksittäiset sijoittajat voivat aloittaa hyvin vähällä. Monet talousasiantuntijat neuvovat aloittamaan varhain, erityisesti pitkäaikaisissa sijoituksissa, kuten korkeakoulusäästöihin tai eläkkeelle jäämiseen. Viikoittaisten tai kuukausittaisten maksujen lisääminen portfolioosi voi auttaa kasvattamaan varhain kylvetystä pienemmästä siemenestä mahtavan puun.

Kuinka aloittaa sijoittaminen osakkeisiin pienellä rahalla?

Nykyään tavalliset henkilöt voivat aloittaa sijoittamisen kirjaimellisesti 1 dollarilla. Verkkovälittäjät, kuten Robinhood tai E-Trade, tarjoavat välitysvapaata kaupankäyntiä ja murto-osakkeita, joten osakkeen yksikköhinta ei ole enää rajoittava tekijä. Samoin roboadvisorit, jotka automatisoivat pitkän aikavälin sijoitussalkkuja, ovat edullisia ja monet vaativat vain 5–100 dollaria tai vähemmän aloittaakseen, riippuen valitsemastasi palveluntarjoajasta. Kumpikin näistä vaihtoehdoista edellyttää tilin avaamista verkossa ja rahojen siirtämistä pankistasi, mikä voidaan suorittaa muutamalla lyhyellä napsautuksella.

Kuinka pääsen alkuun Penny Stocksissa?

Penny osakkeetovat erittäin riskialttiita joskus kyseenalaisten yritysten osakkeita, joiden osakekurssit ovat alle 5 dollaria ja usein alle 1 dollarin. Yleensä pennyosakkeet käydään kauppaa niin kutsutuilla vaaleanpunaisilla arkkeilla tai OTC Bulletin Boardilla (OTCBB). Penny osakkeettulee lähestyä erittäin varoen. Tämä pätee erityisesti Pink Sheetsiin, koska sillä kauppaa käyvien yritysten ei tarvitse ilmoittaa SEC:lle toisin kuin OTCBB-osakkeissa. Jotkut online-välittäjät rajoittavat kaupankäyntiä penniosakkeilla.

Mikä on CAN SLIM -menetelmä osakkeisiin sijoittamiseen?

VOI OHOTTAA, luonutInvestor's Business DailyWilliam J. O'Neil on aggressiivinen järjestelmä kasvuosakkeiden valintaan käyttämällä yhdistelmääperustavanlaatuinenjatekninen analyysitekniikat. Se on tarkoitettu sijoittajille, joilla on korkea riskinottokyky ja suhteellisen lyhyt aikahorisontti.

Bottom Line

Ennen kuin hyppäät osakemarkkinoille, mieti, mitä haluat saavuttaa ja miten voit tehdä sen pysyen rajoissasi.riskitoleranssitasot. Mieti myös, kuinka paljon aikaa sinulla on sijoittamiseen. Jos teet tämän ennen ensimmäisten dollarien sitomista, suojaat sinua paljon sijoittamisen tunteiden vuoristoradalta.

Huolellinen pohdiskelu ennen sijoitusuraasi ja sen aikana auttaa enemmän tuloksissasi kuin yrittäminen jahdata viimeisintä kuumaa osaketta. Loppujen lopuksi se on sinun rahasi, mikä tarkoittaa, että sinun pitäisi tietää, mitä teet niillä ja miksi.

FAQs

Miten aloittaa osakkeet? ›

Arvo-osuustilin luominen

Voit avata arvo-osuustilin huolellisesti valitsemasi osakevälittäjän kautta joka voi olla pankki tai verkossa osakkeita tarjoavat kaupankäyntialustat, kuten Nordnet. Nopeimmillaan arvo-osuustilin saa auki muutamassa minuutissa, jonka jälkeen voit ryhtyä osakekauppaan samantien.

Miten osakkeet jaetaan? ›

Vuodesta 2019 lähtien osakeyhtiöllä ei ole pakko olla osakepääomaa yritystä perustettaessa. Osakepääoma jaetaan osakkeisiin, joiden määrän voi itse päättää. Jos yrityksellä on esimerkiksi 10 osaketta, ovat ne 1 000 euron osakepääomalla 100 € per osake. Yksi osake siis vastaa silloin 10 % yrityksen omistajuudesta.

Voiko osakkeita myydä ja ostaa samana päivänä? ›

Treidausta voidaan osakkeiden lisäksi suorittaa myös muilla arvopapereilla ja sijoitusinstrumenteillä, sekä esimerkiksi valuutoilla. Päiväkaupassa osakkeet ostetaan ja myydään pois yleensä saman päivän aikana. Osakkeiden päiväkauppa on jännittävää ja voi onnistuessaan mahdollistaa korkean tuoton lyhyellä aikajänteellä.

Montako osaketta kannattaa omistaa? ›

Sopiva hajautuksen määrä riippuu sijoitusstrategiasta. Jos haluat ottaa näkemystä ja riskiä, voi 5–6 osaketta tai 2–3 rahastoa olla salkullesi riittävä hajautus. Tällöin sinun tulee kuitenkin tuntea sijoituskohteesi hyvin ja sinulla tulee olla sietokykyä nopeille ja suurillekin arvonmuutoksille salkussasi.

Millä summalla osakkeita kannattaa ostaa? ›

Mikä on pienin summa, millä kannattaa sijoittaa? Ei ole pienintä summaa. Mikä tahansa summa, mitä et ehdottomasti tarvitse nyt, vaan kulutat myöhemmin korkojen kera, on syytä sijoittaa.

Voiko osakkeilla tienata? ›

Miksi osakkeiden omistaminen kannattaa? Osakkeiden omistamisen suurin ilo on lyhyesti ja yksinkertaisesti se, että sinulla on mahdollisuus ansaita rahaa. Niiden arvo joko nousee, jolloin voit myydä ne kalliimmalla kuin millä ostit ne, tai sitten niiden omistajille jaetaan osinkoja voitollisesta liiketoiminnasta.

Mistä tietää että osake on halpa? ›

Osakkeen hinnoittelussa pitää katsoa eri mittareita

Osakkeen hinta on teoriassa yhtiön kaikkien tulevaisuuden kassavirtojen arvo diskontattuna (laskettuna) nykyarvoon. Yleisin käytetty mittari on osakkeen arvo suhteessa osakekohtaiseen tulokseen eli P (price) / E (earnings) –luku.

Milloin voi myydä osakkeet että saa osingon? ›

Irtoamispäivä on yleensä yhtiökokousta seuraava päivä. Jos osakkeen omistaa täsmäytyspäivänä (osakasluettelossa on merkintä omistajuudesta), on oikeutettu osinkoon. Täsmäytyspäivä on yleensä 2 päivää yhtiökokouksesta. Päivä, jolloin osinko maksetaan arvo-osuustilin yhteyteen liitetylle Käyttötilille.

Kannattaako osakkeet myydä tappiolla? ›

Osakkeiden myynnistä voi olla verotuksellisia hyötyjä. Myyntitappiot vähennetään pääomatuloverotuksesta, joten myymällä tappiolla olevia osakkeita, voit pienentää vähentää tappiot luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista.

Paljonko saa myydä osakkeita verottomana? ›

Hyödynnä alle 1 000 euron myyntihintojen verovapaus. Voit siis myydä voitollisia osakkeita 1 000 eurolla, eikä myyntivoitosta mene veroa, mikäli sinulla ei ole muita omaisuuden myyntejä. Myyntivoiton määrällä ei ole merkitystä, vaan myyntihinnalla, jonka pitää olla alle 1000 euroa.

Milloin on oikea aika myydä osakkeita? ›

Myymme yhtiön osakkeen, jos:

yhtiön johdossa tapahtuu merkittäviä muutoksia, yritys myydään tai se tekee itse merkittävän fuusion, löydämme tilalle paremman liiketoiminnan, osakkeiden hinta nousee liikaa, eli tulostuotto laskee.

Mikä viikonpäivä kannattaa ostaa osakkeita? ›

Osakkeita ostaessa kannattaa ottaa viikonpäivä huomioon. Huonoin viikonpäivä ostaa osakkeita on perjantai. Näin kertoo Arvopaperi, joka perustelee, että historian saatossa osakemarkkinat ovat nousseet todennäköisimmin juuri perjantaina.

Miten osakkeista pääsee eroon? ›

Osakkuudesta luopuminen tapahtuu siis tekemällä pätevä luovutus eli esimerkiksi kauppa- tai lahjakirja. Ei ole estettä myydä osakkeita henkilölle, josta tulee yksin koko osakeyhtiön omistaja luovutuksen jälkeen. Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua. 0600 12 450.

Mihin kannattaa sijoittaa 10 000? ›

Tarjolla on tuhansia sijoituskohteita kuten kryptovaluutat, osakkeet, rahastot ja vertaislainat. Suurimmalle osalle paras sijoitus ovat kustannustehokkaat indeksirahastot ja osakkeet. Hajautuksen vuoksi osan rahoista voi sijoittaa edellä mainittuihin kohteisiin oman riskitason ja sijoituksen keston mukaan.

Voiko osakkeita ostaa ilman välittäjää? ›

Välittäjän ei tarvitse olla pankki, jossa muut tilisi sijaitsevat. Välityssopimuksen voi tehdä haluamansa välittäjän kanssa verkossa sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen. Osakevälittäjäsi sivuilla pääset ostamaan ja myymään osakkeita sekä seuraamaan osakekursseja ja tunnuslukuja sijoituspäätöksesi tueksi.

Voiko osakkeita antaa ilmaiseksi? ›

Osakeyhtiön omistajan vaihtamisessa on kyse osakkeiden luovuttamisesta toiselle henkilölle. Yleensä tämä tapahtuu osakkeiden myymisenä halukkaalle. Osakkeita ei voida luovuttaa ilman, että niistä jouduttaisiin suorittamaan maksuja. Osakkeet voidaan luovuttaa ilmaiseksi.

Miten voi sijoittaa osakkeisiin? ›

Näin aloitat osakesijoittamisen
 1. Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili. Tilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan osakesijoittamisen palvelupaketin. ...
 2. Tutustu kiinnostaviin pörssiyhtiöihin huolellisesti. ...
 3. Valitse mihin haluat sijoittaa ja aloita sijoittaminen.

Mihin sijoittaa ensimmäisenä? ›

Monelle osakkeet ovat se ensimmäinen sijoitus ja osakkeet tulevat heti ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan parhaista sijoituskohteista. Osake on monelle paras sijoituskohde. Osakkeet ovat yksi suosituimpia sijoituskohteita, sillä niitä on suhteellisen helppo ostaa ja aloittaa voi pienellä summalla.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 13/01/2024

Views: 5873

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.