Ulkoistaminen vs ulkoistaminen (2024)

Yleiskatsaus ja historia

Ulkoistaminentarkoittaa kokonaisen liiketoiminnon, projektin tai tiettyjen toimintojen alihankkimista ulkopuoliselle palveluntarjoajalle. Termi tuli liike-elämän sanakirjaan 1980-luvulla. 1900-luvun jälkipuoliskolla yritysten kasvaessa suuremmaksi ja osaamisen vaatiessa yhä enemmän erikoistumista, yritykset havaitsivat, että ulkopuoliset palveluntarjoajat pystyivät usein saamaan työnsä nopeammin ja tehokkaammin omien taitojensa ansiosta. Tämä johti siihen, että ulkopuolisia palveluntarjoajia palkattiin lisää hoitamaan liiketoimintatoimintoja ja projekteja, joissa vaadittiin erikoisosaamista.

1900-luvun loppua kohti merenkulkuteknologian ja televiestintäinfrastruktuurin parannuksien myötä työskentely muissa maantieteellisissä paikoissa tuli yhä tehokkaammaksi, erityisesti kehitysmaissa, joissa palkat ovat alhaisemmat. Tämä käytäntö tuli tunnetuksi offshoringina. Kaikkea offshore-työtä ei kuitenkaan ulkoistettu.Vankeudessa offshoreviittaa monikansallisiin yrityksiin (MNC), jotka perustavat tytäryhtiöitä useisiin maihin ja tekevät erilaisia ​​töitä eri maissa. Tekijöitä, jotka monikansalliset yhtiöt ottavat huomioon siirtäessään ulkomaille, ovat tuotantotekijöiden kustannukset (palkat, raaka-aineet, kuljetuskustannukset, yleishyödylliset palvelut, kuten sähkö), verot (monet maat tarjoavat tukia houkutellakseen monikansallisia yhtiöitä perustamaan myymälän) ja työvoiman käytettävissä olevien taitojen kustannukset.

Edut

Yrityksillä on useita syitä sekä offshore- että ulkoistamiseen.

Ulkoistamisen edut

Miksi yritykset ulkoistavat? On useita syitä, miksi yritys voi ulkoistaa. Vaikka tämä voi olla poliittisesti arkaluonteinen aihe, johdon asiantuntijat ovat yleensä samaa mieltä siitä, että ulkoistaminen - oikein tehtynä - lisää kilpailuetua luonnollisella työnjaolla, joka kehittyy missä tahansa yhteiskunnassa. Ulkoistamisen syitä ovat mm.

  • Kustannusetu: Kustannukset ovat epäilemättä tärkein ulkoistamisen syy. Usein yritykset huomaavat, että työn tekeminen kolmannelle osapuolelle on halvempaa.
  • Keskity ydinosaamiseen:Yrityksissä on paljon liiketoimintoja. Esimerkiksi henkilöresurssit, tietotekniikka, valmistus,Myynti, palkanlaskenta, kirjanpito,Rahoittaa, turvallisuus, kuljetus ja logistiikka mm. Suurin osa näistä ei ole yrityksen "ydintä". "Ydin" on toiminta, joka tarjoaa yrityksellekilpailuetukilpailijoihinsa nähden. Se on toimintaa, jonka yritys menestyy paremmin kuin kilpailija, mikä on tärkein syy asiakkaidensa asioihin yrityksen kanssa. Ei-ydintoimintojen hoitaminen häiritsee, joten monet yritykset ulkoistavat ne.
  • Laatu ja kyky:Usein yrityksillä ei ole omaa asiantuntemusta tiettyihin toimiin. Näissä tapauksissa on tehokkaampaa ulkoistaa, ja tuloksena olevat tuotteet ja palvelut ovat yleensä laadukkaampia, kun ne tarjoavat ulkoistustoimittajat.
  • Työn joustavuus: Ulkoistamisen avulla yritys voi nousta ja laskea nopeasti tarpeen mukaan. Yritys saattaa esimerkiksi tarvita suuren määrän ohjelmisto-ohjelmointiasiantuntijoita 6-8 kuukauden ajaksi sovelluksen kehittämiseen. Olisi mahdotonta palkata ihmisiä vain kuudeksi kuukaudeksi. Ulkoistaminen voi kuitenkin tarjota joustavuutta, joten yrityksen ei tarvitse huolehtia palkkaamisesta ja irtisanomisesta.

Offshoringin edut

Offshoring tarjoaa monia samoja etuja kuin ulkoistaminen, mukaan lukien:

  • Kustannussäästöjä: Yritykset yleensä siirtävät offshore-tuotantoa tai -palveluita kehitysmaihin, joissa palkat ovat alhaiset, mikä johtaa kustannussäästöihin. Nämä säästöt siirtyvät näiden yritysten asiakkaille, osakkeenomistajille ja johtajille.
  • Taidot:kansojen kilpailuetuatarkoittaa usein sitä, että jotkin maat tai alueet kehittävät paljon paremman ekosysteemin tietyntyyppisille teollisuudenaloille. Tämä tarkoittaa, että alueella on paremmin saatavilla ammattitaitoisia henkilöresursseja tietyntyyppisiin tehtäviin. Esimerkiksi Intiassa ja Filippiineillä on suuri joukko englanninkielisiä korkeakoulussa koulutettuja nuoria; sekä kypsä koulutusinfrastruktuuri; mikä tekee siitä ihanteellisen liiketoimintaprosessien ulkoistamiseen. Siksi monet yritykset päättävät siirtää tiettyjä liiketoimintatoimintoja (esim. asiakaspalvelukeskukset) näihin paikkoihin. Nämä voivat olla joko omia tai ulkoistettuja.

Huomaa, että sinun ei tarvitse ulkoistaa offshore-toimintaa. Captive offshore -yksiköt on perustettu hyödyntämään offshoringin etuja ilman, että niitä tarvitsee ulkoistaa myyjille. Tämä tehdään yleensä silloin, kun yritykset uskovat, että niiden offshore-tuotanto-/palvelukeskukset tarjoavat niille etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden.

Riskit ja kritiikki

Sekä ulkoistaminen että ulkoistaminen ovat saaneet paljon kritiikkiä, erityisesti poliittisesta näkökulmasta. Poliitikot ja irtisanotut työntekijät syyttävät usein offshoring-toimintaa "työpaikkojen varastamisesta". Useimmat taloustieteilijät ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että offshoring alentaa yritysten kustannuksia ja siirtää hyödyt kuluttajille ja osakkeenomistajille.

Ulkomaille siirtymiseen liittyy kuitenkin riskejä. Näitä ovat muun muassa projektin epäonnistuminen huonon viestinnän vuoksi; siviili- tai poliittinen levottomuus, joka vaikuttaa tuotantoon tai palvelujen tarjoamiseen; mielivaltaiset muutokset hallitusten talouspolitiikassa voivat pakottaa monikansallisiin yhtiöihin tarpeettomia rajoituksia; ja kehno infrastruktuuri kehitysmaassavaikuttaalaatu tai ajantasaisuus.

Vaikka ulkoistamisen ja ulkomaille siirtämisen edut ovat suurelta osin päällekkäisiä, niillä ei ole samoja haittoja. Kun ulkoistaminen tehdään maan sisällä, se ei kohtaa samaa poliittista kritiikkiä työpaikkojen menetyksestä. Ulkoistamiseen liittyvät riskit voivat johtua suurelta osin myyjän puutteesta asiakkaan liiketoimintaan. Toinen riski on se, että asiakkaan ja toimittajan pitkän aikavälin liiketoimintatavoitteet eivät ole yhdenmukaisia.

Offshore-ulkoistaminen

Kun ulkoistaminen yhdistetään ulkomaille, työtä ei vain ulkomailla, vaan myös sovitaan, että työ suoritetaan eri maassa. Syynä on yleensä hyödyntää ulkoistamisen ja ulkomaille siirtämisen etuja.

Offshore-ulkoistamisen edut

Offshore-ulkoistaminen yhdistää ulkoistamisen edut, kuten helpomman resurssien ylös- ja alasajon sekä erikoistuneet taidot; offshoringin edut, kuten alhaisemmat kustannukset ja korkeampi tuottavuus.

Viimeisen puolentoista vuosikymmenen globalisaation aikana offshoring on ollut nopeimmin kasvava ulkoistusmarkkinoiden segmentti. Tämä pätee erityisesti valmistukseen - Kiinan ollessa edelläkävijä - ja tietotekniikan palveluissa, ja Intia johtaa tätä tilaa. Liiketoimintaprosessien ulkoistaminen on toinen valtavasti kasvanut offshoring-alue.

Offshore-ulkoistamisen riskit

Samoin kuin offshore-ulkoistaminen yhdistää hyödyt, se on myös altis molempien liiketoimintakäytäntöjen riskeille. Kriitikot väittävät, että nämä riskit lisääntyvät monimutkaisuuden vuoksi. Vaikka voi esimerkiksi olla haastavaa työskennellä ulkopuolisen organisaation kanssa projekteissa, jotka edellyttävät liiketoimintasi tuntemusta, nämä haasteet voivat moninkertaistua, kun ulkoisen organisaation jäsenet sijaitsevat eri maassa. Riskejä ovat huono viestintä, virheellinen odotusten asettaminen ja irrotetut ohjausrakenteet.

Parhaat käytännöt

On olemassa useita parhaita käytäntöjä, jotka ovat kehittyneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana riskien vähentämiseksi ja ulkomaille siirrettyjen ja ulkoistettujen projektien tulosten parantamiseksi. Monet näistä käytännöistä liittyvät liiketoimintaprosesseihin. Prosessien kypsyysmallit, kuten CMMi ja Six-sigma, eivät mittaa pelkästään ulkoistamistoimittajien käyttämien prosessien laatua, vaan myös sitä, kuinka hyvin yritykset seuraavat prosessejaan, mittaavat keskeisiä mittareita ja miten nejatkuvastiparantaa näitä prosesseja.

Toimialan trendit

Kaiken kaikkiaan sekä ulkoistaminen että offshoring ovat kasvussa. Maailmantaloudenlamaon pakottanut yritykset tutkimaan kaikkia vaihtoehtoja tehokkuuden lisäämiseksi ja kustannusten leikkaamiseksi. Yritykset saavat yhä mukavampaa ulkoistaa (sekä ulkomaille) suurempia osia liiketoiminnastaan, kun he ymmärtävät, että ne eivät ole ydintä.

Toinen trendi - erityisesti tietotekniikan (IT-palveluiden) ulkoistamisessa - on toimialan konsolidoituminen, jolloin suuret yritykset hankkivat pienempiä toimittajia. Esimerkiksi HP osti EDS:n vuonna 2008.

Myös poliittinen vastareaktio on kasvanut työttömyyden kasvaessa kehittyneissä maissa.

Viitteet ja lisätietoa

Ulkoistaminen vs ulkoistaminen (2024)

FAQs

Mitä tarkoittaa ulkoistaa? ›

Ulkoistaminen tarkoittaa yrityksen (organisaation) osan tai tietyn osatoiminnan siirtämistä ostettavaksi ulkopuoliselta yritykseltä.

Miksi ulkoistetaan? ›

Ulkoistamisen vahvuudet

Tavoitteena on tarjota turvallisuuden, helppouden ja huolettomuuden kokemus nopeasti muuttuvissa olosuhteissa. Työntekijäpalvelut voidaan lyhytaikaisissa työsuhteissa ottaa käyttöön nopeasti.

Mitä yrityksen kannattaa ulkoistaa? ›

Joidenkin toimintojen ulkoistaminen voi olla järkevää aivan yrityksen alku taipaleella. Esimerkiksi sellaisten asiantuntijapalveluiden kuin taloushallinnon tai palkanlaskennan ulkoistaminen on fiksua alusta alkaen , vaikka ne toisivatkin kustannuksia.

Miksi yrityksen kannattaa olla Somessa? ›

Sen lisäksi, että somen avulla on mahdollista tuoda yrityksen toiminta lähemmäksi ihmisiä, vahvistaa luottamusta sidosryhmiin ja luoda työnantajamielikuvaa, se on myös loistava keino kertoa ajankohtaisista asioista ja omasta osaamisesta.

Miten yritystä voi kehittää? ›

Kasvuhakuiselle yritykselle löytyy monenlaista tukea ja neuvoja. Yrityksen kasvuun tarvitaan lähes aina lisärahoitusta – lainaa, tukea tai uutta pääomaa – ja sen saaminen edellyttää, että yrityksen liiketoiminta on vahvalla pohjalla. Rahoituksen lisäksi kasvuun tarvitaan aitoa halua ja paloa sekä tietenkin osaamista.

Miten kehittää yrityksen toimintaa? ›

Vinkkejä:
  1. Keskustelkaa porukalla avoimesti yrityksen toiminnasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta.
  2. Jaa vastuuta.
  3. Pitäkää säännöllisesti palavereja, joissa kaikki tulevat kuulluiksi.
  4. Kannusta yhteistyöhön ja asioiden esille nostamiseen.
  5. Anna palautetta.
  6. Muista, että innostus ja nauru tarttuvat.
Apr 25, 2019

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6327

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.